Historien om forestillingen

Musicalen Atlantis er et eventyr og det samme kan man sige om dens tilblivelse.

Peter Spies, Thomas Høg og Sune Svanekier var tre gamle skolekammerater, der i 80’erne havde arbejdet sammen i diverse pop-/rockbands og kabaretgruppen “Onkel Dum & Bananerne”. I 1990 følte de, at tiden var kommet til at tage fat på en virkelig stor udfordring: At skrive den første danske gennemkomponerede musical. 

Men ét er at skrive en musical, noget andet er at få den opført. Det nystartede rytmiske kor fra Helsingør kaldet “Læderhalsene” havde heldigvis lyst og mod til at gå ind i projektet. Desuden kom en aftale i stand med Bellevue Teatret i Klampenborg. Efter en våd, slidsom sommer kunne der holdes urpremiere den 12. august 1993

Forestillingen blev overvældende godt modtaget af såvel publikum som anmeldere.

Efter dette fik trekløveret flere tilbud, men valgte at lade Atlantis opføre på Østre Gasværk Teater. Her spillede den 173 udsolgte forestillinger i 1994-95.

I foråret 1995 udsendtes en CD med “Highlights”. Atlantis-CD’en har fået guldplade, hvilket er første gang nogensinde for en musical-plade i Danmark.

I 1996 blev Atlantis sendt på turné i det jyske med forestillinger for fulde huse i Musikhuset Aarhus, Vejle Musikteater, Aalborg Hallen og Herning Kongres Center.

I 1997 blev Atlantis sat op for 4. gang inden for 5 år. Denne gang i Falconer teatret samt Odense Congress Center. Dog måtte en planlagt turné til Norge og Sverige aflyses.

Atlantis er også blevet opført på andre sprog end dansk I 2001 havde Atlantis premiere på Musikteatret i Gdynia, Polen, den har været opsat på svensk og tysk nogle gange, og senest er en hollandsk udgave blevet sat op i 2018

Udover disse opsætninger har Atlantis også været meget populær som amatør / semiprofessionel forestilling. Utallige gymnasier, ungdomsskoler, egnsspil, teatergrupper m.v. har gennem tiderne kastet sig over denne store udfordring, der er en (næppe komplet) oversigt over amatøropsætningerne her.

I 2003 blev to kæmpe gallakoncerter afholdt for fulde huse i Tivolis Koncertsal, hvor alle de oprindelige solister kom og sang deres “egne” sange sammen med koret “Atlantis All Stars”, bestående af 70 unge talenter og gamle gengangere fra de tidligere opsætninger.

I 2005 gik Musikteatret Vejle og Musikhuset Aarhus sammen om en ny Danmarksturné for første gang i 8 år, turen gik udover de to nævnte teatre også til bl.a. Randers, Herning, Esbjerg, Aalborg, Viborg og Falconer teatret i København.

I 2018 blev der afholdt fire udsolgte 25-års jubilæumskoncerter på Bellevue Teatret, hvor det hele begyndte i 1993. Alle originale solister (minus Ulrik Cold) samt et 16-personers orkester, 20-personers All Stars kor og ikke mindre end 300-personers folkekor skabte nogle fantastiske koncerter, som hyldede både sangene og historien.

I efteråret 2021 har Tivoli premiere på en ny professionel opsætning, som også kommer på turné til flere jyske byer.